madden - онтологија

будалее повеќе

будалеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Станува будала.

залуди повеќе

залудат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого да биде како луд, претерано занесен по некого или нешто.
Албански: çmend, marros

залудува повеќе

залудуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лудува.

заулави повеќе

заулават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого улав, луд.
Албански: çmend
Почне да се однесува како улав, да лудува.
Албански: çmend
(се заулави) Стане улав, луд.
Албански: çmendet

избудали повеќе

избудалат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да побудали, да стане будала.
Албански: çment, marros

излуди повеќе

излудат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде луд, да стане луд.

измести повеќе

изместат
Вид збор: Глагол, свршен
(се измести) Се помести од умот, полуде.
Албански: çmendem
Употреба: Преносно значење , Разговорно

изулави повеќе

изулават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да биде улав.
Албански: çmend

испобудали повеќе

испобудалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испобудали) Стане побудален, побудали во голема мера.
Албански: çmendem

исчука повеќе

исчукаат
Вид збор: Глагол, свршен
збудали
Албански: çmend
Употреба: Преносно значење , Разговорно

мрдне повеќе

мрднат
Вид збор: Глагол, свршен
(се мрдне) Побудали, се помести од умот.
Албански: luajti mendsh, çmendem
Употреба: Преносно значење

полуди повеќе

полудат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да стане луд.
Албански: çmend

поулави повеќе

поулават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого улав, луд, див.
Албански: çmend, marros
Стане улав, луд, див.
Албански: çmend, marros
(се поулавил) Станал улав.
Албански: çmend, marros

поштукне повеќе

поштукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Полуди, излуди, избезуми (поради голема несреќа, грижа, тага или радостѕ).
Албански: çmend

распамети повеќе

распаметат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади од памет, избезуми некого, уплаши некого со своите постапки до поулавување.
(се распамети) Изгуби памет, моќ за расудување, се избезуми, се споулави, изгуби можност за свесно дејствување.

улавее повеќе

улавеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува улав.

шекне повеќе

шекнат
Вид збор: Глагол, свршен
шокира, вџаши
Употреба: Разговорно
(се шекне) полуди
Употреба: Разговорно