make - онтологија

заправи повеќе

Види и: прави (несв.)
заправат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прави нешто.

изнаправи повеќе

Види и: направи (св.)
изнаправат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи многу нешта, многу работи.

изработи повеќе

изработат
Вид збор: Глагол, свршен
направи, произведе
Албански: ndreq, ndërtoj

истурка повеќе

истуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истера, стигне до определено време (со храна, со пари).
Албански: arrij
Употреба: Разговорно
Направи нешто со голем напор, некако, на некој начин.
Албански: arrij
(се истурка) Со туркање се пробие.
Албански: arrij

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Изработи, даде облик, состави нешто.
Албански: bën
Скрои, сошие облека.
Албански: qep
Означи, опише, нацрта граници на нешто во просторот.
Албански: caktoj
Отстапи, овозможи нешто.
Албански: mundësoj
Создаде, предизвика некаква состојба, ситуација и сл.
Албански: krijon
За лице - даде на лицето некаков израз, покаже расположение, чувство, однос кон некого или кон нешто.
Албански: krijon
придвижи, помести
Албански: afroj
Раскаже, смисли нешто.
Албански: tregoj
Употреба: Преносно значење
Произведе, назначи некого за нешто.
Албански: prodhoj
Употреба: Преносно значење
Во состави со именка за означување дејство со значење на именката.
Албански: markë

онади повеќе

онадат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Може да означува различни глаголски дејства, познати на кој и да било начин, во зависност од говорната ситуација; најчесто означува: направи, прави, стори, чини, врши, сврши.
Албански: bëj

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
Изработува, произведува (самиот или преку друг) нешто.
Албански: bëj
Тестира, испрашува некого преку тест.
Организира, приредува нешто.
Албански: organizon
работи, се занимава, постапува
Албански: punon
Доведува некого во некаква состојба или положба.
Албански: sjell

сработи повеќе

сработат
Вид збор: Глагол, свршен
стори, направи
Албански: bëj, kryej
Употреба: Ретко
Примери:
(нар. поез.) А егиди, наша мило сестро! ал не знаеш што си сработила!

сработува повеќе

Види и: сработи (св.)
сработуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
изработува, врши
Албански: kryej, punoj

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
За возраст, за години старост, за време.
Албански: bëj, mbush

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наведува на нешто.
Албански: cek

учини повеќе

учинат
Вид збор: Глагол, свршен
направи, стори
Употреба: Дијалектен збор

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) чини, работи, постапува, се однесува
Албански: bën