manager - онтологија

менаџер повеќе

мн. менаџери
Вид збор: Именка, машки род
Директор на некое претпријатие; раководител на сектор.
Албански: menaxher
Употреба: Економија
Претприемач, организатор на работата на приватно лице.
Албански: menaxher
Организатор на концерти, спортски натпревари и сл.
Албански: menaxher
Лице што организира настапи на некоја естрадна личност.
Албански: menaxher

работоводител повеќе

мн. работоводители
Вид збор: Именка, машки род
Човек што ги води работите.

раководец повеќе

Види и: раководител (м.)
мн. раководци
Вид збор: Именка, машки род
раководител

раководител повеќе

мн. раководители
Вид збор: Именка, машки род
Лице што раководи нешто.
Албански: udhëheqës, menaxhues
Употреба: Економија

раководителка повеќе

Види и: раководител (м.)
мн. раководителки
Вид збор: Именка, женски род
жена раководител
Албански: udhëheqëse, menaxhuese
Употреба: Економија

ќаја повеќе

мн. ќаи
Вид збор: Именка, машки род
Управник, надзорник на имот.
Турски: kâhya Албански: udhëheqës
Употреба: Архаизам

управувач повеќе

мн. управувачи
Вид збор: Именка, машки род
Оној што ја води управата.
Албански: menaxher, drejtor
Употреба: Административен термин , Економија