mania - онтологија

манија повеќе

мн. мании
Вид збор: Именка, женски род
Психичко заболување коешто се манифестира со болна обземеност од некоја идеја и се карактеризира со нагли премини од еуфорични во депресивни состојби и обратно.
Албански: mani
Употреба: Медицина