mark - онтологија

белевче повеќе

мн. белевчиња
Вид збор: Именка, среден род
белешка
Албански: shënoj
Употреба: Деминутив

белег повеќе

мн. белези
Вид збор: Именка, машки род
Трага, лузна од нешто.
Албански: shenjë

белешка повеќе

мн. белешки
Вид збор: Именка, женски род
црта, линија
Албански: vizaton

дамка повеќе

мн. дамки
Вид збор: Именка, женски род
Бенка, белег на телото, обично од раѓање.
Албански: shenjë, nishan
Употреба: Медицина
Печат, белег, жиг, знак за нешто.
Албански: vulë
Употреба: Архаизам

жег повеќе

мн. жегови
Вид збор: Именка, машки род
Знак што се удира на дрвја или на животни.

жиг повеќе

мн. жигови
Вид збор: Именка, машки род
Обележје, одлика што трајно се остава врз нешто.
Албански: shënojë
Употреба: Преносно значење

марка повеќе

мн. марки
Вид збор: Именка, женски род
Парична единица во некои земји.
Албански: marka
Употреба: Економија

нишан повеќе

мн. нишани
Вид збор: Именка, машки род
белег, знак
Турски: nişan

обележје повеќе

мн. обележја
Вид збор: Именка, среден род
белег, знак
Албански: shenjë, nishan

ознака повеќе

мн. ознаки
Вид збор: Именка, женски род
Договорен знак, белег за нешто.

печат повеќе

мн. печати
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Трага, белег, отпечаток на нешто.
Албански: vulë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Деноноќните напори оставија печат врз нашите борци.