marry - онтологија

вдоми повеќе

вдомат
Вид збор: Глагол, свршен
Омажи односно ожени (ќерка или син)
Албански: martoj, bëj shtëpi
(се вдоми) Се омажи односно се ожени.
Албански: martohem, bëhem shtëpi

венча повеќе

венчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Склучи брак, изврши чин, обред на стапување во брак.
Албански: martohem
Употреба: Правда
Омажи, ожени некого.
Албански: martohem
Употреба: Правда
(се венча) Се омажи, се ожени, склучи брак.
Албански: martohem
Употреба: Правда

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
омажи
Албански: martoj

доведе повеќе

доведат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе во куќата жена за женидба; се жени.
Албански: martoj

жени повеќе

женат
Вид збор: Глагол, несвршен
Подготвува машко лице да стапи во брак.
Албански: martoj
(се жени) За машко лице - стапува во брак.
Албански: martoj

задоми повеќе

задомат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожени син, омажи ќерка, создаде семејство.
Албански: martoj
(се задоми) се ожени, се омажи
Албански: martoj

зажени повеќе

Види и: жени (несв.)
заженат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зажени) се ожени
Албански: martoj

здоми повеќе

здомат
Вид збор: Глагол, свршен
Мажи ќерка или жени син.

зема повеќе

Види и: земе (св.)
(се) земаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се зема) се мажи, се жени

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи во брачен однос.
Албански: merr, martoj
Употреба: Разговорно
(се земе) Стапи во брак.
Албански: merr. martoj

изжени повеќе

изженат
Вид збор: Глагол, свршен
Ги ожени сите што биле за женење.
Албански: martoj të gjithë

измажи повеќе

измажат
Вид збор: Глагол, свршен
Ги омажи сите што биле за мажење.
Албански: martoj të gjitha

испожени повеќе

испоженат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожени повеќемина (синови).
Албански: martoj

испомажи повеќе

испомажат
Вид збор: Глагол, свршен
Омажи повеќе девојки (ќерки).
Албански: martoj

мажи повеќе

мажат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави женско лице да стапи, стапува во брак.
Албански: martohet
(се мажи) Женско лице стапи, стапува во брак.
Албански: martohet

оддоми повеќе

оддомат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оддоми) Се оддели од домот, од семејството; се омажи.
Албански: lë shtëpinë, martohet

одоми повеќе

одомат
Вид збор: Глагол, свршен
ожени, омажи
Албански: martoj

ожени повеќе

оженат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде некому жена, овозможи, направи се за да може маж да стапи во брак.
Албански: martoj
(се ожени) Стапи во брак.
Албански: martohet

омажи повеќе

омажат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому за жена (ќерка, сестра, роднина).
Албански: martoj vajzën
(се омажи) За девојка, жена - стапи во брак.
Албански: martoj vajzën

пожени повеќе

Види и: жени (несв.)
поженат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожени повеќемина.
(се пожени) Се ожени - сите или повеќемина.

прожени повеќе

Види и: жени (несв.)
(се) проженат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожени (некого) набрзина, како било.
Албански: martoj shkel e shko
(се прожени) Се ожени набрзина, како било.
Албански: martohem shpejt e shpejt

промажи повеќе

Види и: мажи (св. и несв.)
(се) промажат
Вид збор: Глагол, свршен
Омажи се набрзина, како било.
Албански: martoj shpejt
(се промажи) Се омажи набрзина, неподготвена, како било.
Албански: martoj shpejt e shpejt

регистрира повеќе

регистрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За брак - оформи, венча.
Албански: martohem
(се регистрира) За брак - се оформи, се венча.
Албански: martohem

сузеде повеќе

(се) суздедат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи во брак, се венча.
Употреба: Архаизам
Примери:
(нар. поез.) Двајцата млади се сузедоа.

ќердоса повеќе

ќердосаат
Вид збор: Глагол, свршен
За женење: земе за жена.
Албански: martoj
Употреба: Разговорно

удоми повеќе

Види и: вдоми (св.)
удомат
Вид збор: Глагол, свршен
Омажи односно ожени (ќерка или син).
Албански: martoj, bëj shtëpi
(се удоми) Се омажи односно се ожени.
Албански: martohem, bëhem shtëpi

удомува повеќе

Види и: удоми (св.)
удомуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
мажи или жени
Албански: martoj, bëj shtëpi
(се удомува) се омажи, се ожени
Албански: martohem, bëhem shtëpi