mask - онтологија

замаскира повеќе

Види и: маскира (св. и несв.)
замаскираат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави маска, преправи некого или нешто да не се распознава.
Албански: maskohet
Прикрие, сокрие нешто.
Албански: fsheh
Употреба: Преносно значење
(се замаскира) Се преправи ставајќи маска.
Албански: maskohet

маска повеќе

мн. маски
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што се става на лицето за да се скрие, да се преправи ликот.
Албански: maskë
маскиран човек
Албански: maskë
Извештачен, неприроден изглед на лицето.
Албански: maskë
Направа што се става на лицето за заштита од отровни гасови, прав итн.
Албански: maskë
Употреба: Медицина
Направа за довод на кислород.
Албански: maskë
Употреба: Медицина
Направа низ која се вдишува анестетик пред операција.
Албански: maskë
Употреба: Медицина
Во козметиката - смеса што се нанесува на лицето заради нега на кожата или на косата.
Албански: maskë

маскира повеќе

маскираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Стави, става маска некому, преправи, преправа некого.
Албански: maskoj
прикрие, прикрива
Албански: maskoj
(се маскира) Си става маска на лицето.
Албански: maskohem

преправи повеќе

преправаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преправи) Се промени, се измени во изгледот и во однесувањето.
Албански: maskoj, ndryshoj