material - онтологија

материја повеќе

мн. материи
Вид збор: Именка, женски род
материјал
Албански: material

материјал повеќе

мн. материјали
Вид збор: Именка, машки род
Тоа од што се гради, произведува.
Албански: material
Употреба: Архитектура и градба
Податоци, документи за научна и друга работа.
Албански: material
Употреба: Преносно значење

штоф повеќе

мн. штофови
Вид збор: Именка, машки род
Материјал за разговор, дискусија или конкретни предмети.
Германски: Stoff
Употреба: Преносно значење , Разговорно