measels - онтологија

морбили повеќе

Вид збор: Именка, множина
Акутно заразно заболување, главно кај децата, со зголемена температура и изразена сипка по кожата; цвеќето, мали сипаници, cитни сипаници, ситна шарка, детски сипаници.
Латински: morbilli
Употреба: Медицина