meek - онтологија

добар повеќе

добри
Вид збор: Придавка
Што е карактеристичен за човек со благ карактер.
Албански: i mirë

јаваш повеќе

Вид збор: Придавка
За тутун - мек.
Турски: yavaş
Употреба: Неменлив збор

кротичок повеќе

Види и: кроток (прид.)
кротичкиот
Вид збор: Придавка
кроток
Употреба: Хипокористика

кроток повеќе

кроткиот
Вид збор: Придавка
Што е добродушен, мирољубив, во кого нема злоба.

питом повеќе

питоми
Вид збор: Придавка
За човек - што е со блага нарав, кроток.
Албански: i butë, i urtë, i mirë

свилен повеќе

Види и: свила (ж.)
свилени
Вид збор: Придавка
кроток, мирен, мек, изгладен
Албански: i urtë
Употреба: Преносно значење , Спорт