meeting - онтологија

митинг повеќе

мн. митинзи
Вид збор: Именка, машки род
Масовен (обично политички) собир на луѓе заради расправање за прашања од општ интерес.
Употреба: Политика

собир повеќе

мн. собири
Вид збор: Именка, машки род
Јавна средба, собирање за искажување по некое прашање.
Албански: tubim
Употреба: Политика
Примери:
Немаат пријавено јавен собир.

состанок повеќе

мн. состаноци
Вид збор: Именка, машки род
Заседание на членови на некоја организација, колектив за разгледување на извесни прашања; учесниците на такво заседание.
Албански: mbledhje

состанување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) состанува
Примери:
Состанување на одборот.

средба повеќе

мн. средби
Вид збор: Именка, женски род
Претходно договорено наоѓање на две или повеќе лица; собир на луѓе по прашања од заеднички интерес.
Албански: takim

срежба повеќе

Види и: средба (ж.)
мн. срежби
Вид збор: Именка, женски род
средба
Употреба: Дијалектен збор

среќа повеќе

(едн.) среќата
Вид збор: Именка, женски род
средба, пресрет
Албански: takim