membrane - онтологија

кожичка повеќе

мн. кожички
Вид збор: Именка, среден род
Обвивка на внатрешните органи или празнини; тенка и нежна кожа воопшто.
Албански: membranë
Употреба: Анатомија
Ткиво што личи на кожа, кожна мембрана.
Албански: membranë
Употреба: Биологија

мездра повеќе

мн. мездри
Вид збор: Именка, женски род
тенка кожичка
Албански: membranë
Употреба: Анатомија , Медицина

мембрана повеќе

мн. мембрани
Вид збор: Именка, женски род
Тенка кожичка, преграда.
Албански: membranë
Употреба: Биологија
Еластична плочка, обично во акустички апарати, што може да трепери под влијание на некаква надворешна сила.
Албански: membranë, cipë
Употреба: Технологија

опна повеќе

мн. опни
Вид збор: Именка, женски род
Тенка, еластична кожичка или плочка што служи за пренеcување на звучните вибрации или за одделување на две средини.
Албански: membranë
Употреба: Физика
Обвивка, мембрана воопшто.
Албански: membranë

ципа повеќе

мн. ципи
Вид збор: Именка, женски род
мембрана
Албански: cipë, membranë
Употреба: Медицина
Примери:
Мозочна ципа.