memory - онтологија

меморија повеќе

мн. мемории
Вид збор: Именка, женски род
паметење, помнење, сеќавање
Албански: kujtesë, memorje
Дел од компјутерот во кој се складираат податоци.
Албански: memorje
Употреба: Информатика

мисла повеќе

мн. мисли
Вид збор: Именка, женски род
помнење, сеќавање
Албански: kujtim

памет повеќе

(едн.) паметта
Вид збор: Именка, женски род
Моќ да се запазуваат и репродуцираат во свеста поранешни впечатоци.
Албански: memorje, kujtes

паметник повеќе

мн. паметници
Вид збор: Именка, машки род
памет
Албански: memori, mendje
Употреба: Ретко

памтење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
паметење

сеќавање повеќе

Види и: сеќава (несв.)
мн. сеќавања
Вид збор: Именка, среден род
спомен
Албански: kujtesë, memorje

спомен повеќе

мн. спомени
Вид збор: Именка, машки род
Впечатоци што се држат во сеќавањето.
Албански: kujtim,

ум повеќе

мн. умови
Вид збор: Именка, машки род
паметење