menstruation - онтологија

мензис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
менструација
Употреба: Разговорно

менструација повеќе

мн. менструации
Вид збор: Именка, женски род
Месечно крвавење од матката кај жените во периодот на полова зрелост.
Употреба: Медицина

месец повеќе

мн. месеци
Вид збор: Именка, машки род
менструација
Албански: menstruacion
Употреба: Медицина

месечница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Периодично (обично четиринеделно), крвавење на матката, при неоплодена јајна ќелија. Месечно крвавење.

периода повеќе

мн. периоди
Вид збор: Именка, женски род
менструација
Албански: menstruacion
Употреба: Медицина , Ретко

прање повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
менструација
Албански: menstruacion
Употреба: Медицина , Разговорно

цвеќе повеќе

мн. цвеќиња
Вид збор: Именка, среден род
женска месечница
Албански: menstruacion
Употреба: Медицина , Разговорно