merciless - онтологија

безгревен повеќе

безгревниот
Вид збор: Придавка
Што не знае за грев.

безмилосен повеќе

безмилосниот
Вид збор: Придавка
Што е без милост, немилостив, бездушен, немилосрден.

беспоштеден повеќе

беспоштедниот
Вид збор: Придавка
Што не е поштеден.

крвав повеќе

крвави
Вид збор: Придавка
немилосрден, строг
Албански: gjakpirës
Употреба: Преносно значење

немилосрден повеќе

немилосрдни
Вид збор: Придавка
Што не е милосрден.

немилостив повеќе

немилостивиот
Вид збор: Придавка
безмилосен

неумолив повеќе

неумоливи
Вид збор: Придавка
Што не може да се придобие со молење, да се измоли за нешто.

свиреп повеќе

свирепи
Вид збор: Придавка
страшен, суров, безмилосен