meter - онтологија

броило повеќе

мн. броила
Вид збор: Именка, среден род
Апарат, направа за мерење на потрошена енергија.
Употреба: Технологија

метар повеќе

мн. метри
Вид збор: Именка, машки род
Основна единица за мерење должина еднаква на 100 сантиметри.
Албански: metër
Употреба: Физика
Ритамска мера во поезијата, стапка.
Албански: metër
Употреба: Литература

метрика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука за структурата на стихот, за неговиот ритам.
Албански: metrikë
Употреба: Литература
Наука за правилното менување на нагласените и ненагласените тонови и нивното групирање во заокружени метрички целини.
Албански: metrikë
Употреба: Музика и танц

метро повеќе

мн. метра
Вид збор: Именка, среден род
метар
Албански: metër
Употреба: Разговорно , Физика