middle - онтологија

среда повеќе

мн. среди
Вид збор: Именка, женски род
средина, среде
Албански: në mes
Употреба: Ретко

среде повеќе

средето
Вид збор: Именка, среден род
средина
Албански: mes
Примери:
Од средето на полето.

средина повеќе

средината
Вид збор: Именка, женски род
Место еднакво или скоро еднакво оддалечено од краиштата на нешто.
Албански: mes
Внатрешниот дел на леб, лубеница и сл.
Албански: mes
Употреба: Гастрономија
Време еднакво или скоро еднакво оддалечено од почетокот и од крајот; среден момент во развитокот на нешто.
Албански: mes
Средна позиција во нешто.
Албански: mesi

срединка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
средина
Употреба: Деминутив