midfield player - онтологија

полутка повеќе

мн. полутки
Вид збор: Именка, женски род
Играч во фудбалот што служи како врска меѓу навалата и одбраната.
Употреба: Спорт

сврска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Играч што служи како врска меѓу навалата и одбраната.
Албански: mesfushor
Употреба: Спорт

спојка повеќе

мн. спојки
Вид збор: Именка, женски род
Играч што служи како врска меѓу навалата и одбраната.
Албански: mesfushor
Употреба: Спорт

халф повеќе

мн. халфови
Вид збор: Именка, машки род
Помагач, играч во фудбалска, ракометна екипа што има за задача и да брани и да напаѓа.
Употреба: Спорт
Примери:
Халф-линија, помошен ред.

центархалф повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Играч што игра во средина и ја организира одбраната во некои спортови.
Употреба: Спорт
Примери:
(разг.) Игра со два центархалфа.