mix - онтологија

домеша повеќе

Види и: меша (несв.)
домешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Меша, измеша сѐ, до крај.

забрка повеќе

забркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замеша, измеша нешто.
Албански: përziej
Употреба: Разговорно

замеша повеќе

Види и: меша (несв.)
замешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи смеса од нешто, спои во една целина две или повеќе нешта.
Албански: përziej

измеша повеќе

Види и: меша (несв.)
измешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со мешање добие смеса.
Албански: përziej

караштиса повеќе

караштисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измеша неколку работи, нешта.
Турски: karışmak Албански: përziej
Употреба: Разговорно
(се караштиса) Се измеша со нешто.
Турски: karışmak Албански: përziej
Употреба: Разговорно

меша повеќе

мешаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тура, сипе (течни, cитни, издробени) нешта и ги соединува, прави смеса, мешавина.
Албански: përziej
Заменува, грешава поими.
Албански: përziej, tollovit
Вметнува елементи од друг јазик при зборување.
Албански: përziej

мешне повеќе

мешнат
Вид збор: Глагол, свршен
Промеша малку.

миксира повеќе

миксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
меша, меле

примеша повеќе

примешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде во составот на една материја малку од друга и со мешање направи да се соедини.
Албански: përziej

размеша повеќе

(се) размешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измеша течност, смеса.

смеша повеќе

смешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Соедини, измеша две или повеќе работи во едно.
Албански: përziej
Наруши распоред на нешто.
Албански: ngatërroj
(се смеша) Соедини се во едно со мешање.
Албански: përziej
(се смеша) Влезе сред луѓе.
Албански: fut
Употреба: Преносно значење , Разговорно