model - онтологија

измоделира повеќе

Види и: моделира (св. и несв.)
измоделираат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи модел.

калап повеќе

мн. калапи
Вид збор: Именка, машки род
модел, шаблон, пример
Албански: model
Употреба: Преносно значење

макета повеќе

мн. макети
Вид збор: Именка, женски род
Минијатурен модел, верен на оригиналот.

манекен повеќе

мн. манекени
Вид збор: Именка, машки род
Лице што професионално, носејќи на себе, прикажува модерна облека на модни ревии или за модни списанија.
Албански: model, maneken

модел повеќе

мн. модели
Вид збор: Именка, машки род
Образец, калап по кој се прават предмети.
Албански: model
макета
Албански: maketë
Употреба: Архитектура и градба
Определен стил, вид, конструкција на некој производ.
Албански: model
Геометриски цртеж, шема или опис на некоја појава или на процес.
Албански: model
Употреба: Математика
Лице што позира пред сликар или пред скулптор при изработката на уметничко дело.
Албански: model
Употреба: Ликовна уметност

моделира повеќе

моделираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави модел.
Албански: modeloj

натуршчик повеќе

мн. натуршници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што му позира на уметникот како модел; што позира без движење.
Српски: натуршчик Бугарски: натуршчик
Примери:
Пред нив илјадници натуршчици, раја, наш народ со збрчкани лица и со светнати очи зјапнати кон бината.

предлошка повеќе

мн. предлошки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа според кое се работи, што служи како модел, образец за нешто.

претставник повеќе

мн. претставници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е типичен образец на луѓето од некоја дејност, движење, класа.
Албански: model

терк повеќе

мн. теркови
Вид збор: Именка, машки род
калап, модел, мостра
Турски: terkib
Употреба: Разговорно

фотомодел повеќе

мн. фотомодели
Вид збор: Именка, машки род
Фотогенично лице што служи како модел за модни фотографии или кратки филмови.