more - онтологија

згора повеќе

Вид збор: Прилог
Уште, дополнително.

повеќе повеќе

Вид збор: Прилог
Компаратив од многу.
Албански: më shumë
Понатаму од даден момент.
Албански: më tej

понатаму повеќе

Вид збор: Прилог
веќе, повеќе
Албански: më shumë

поскоро повеќе

Вид збор: Прилог
Давање предност на едно наспрема друго.

потаму повеќе

Вид збор: Прилог
веќе, повеќе

уште повеќе

Вид збор: Прилог
Означува придоаѓање, додавање ново количество кон даденото или повторување на означеното дејство.
Албански: më shumë
Временски - додавање, продолжување и определување на времето од еден даден момент.
При компаратив - за засилување.

фазла повеќе

Вид збор: Прилог
повеќе, отповеќе, вишок
Турски: fazla
Употреба: Разговорно