mortal - онтологија

дотепувачки повеќе

дотепувачкиот
Вид збор: Придавка
Што е краен, завршен или убиствен.

простосмртен повеќе

простосмртни
Вид збор: Придавка
Што има особини на обичен човек.
Примери:
простосмртни слабости

смртен повеќе

смртниот
Вид збор: Придавка
Подложен на смрт.

смртник повеќе

мн. смртници
Вид збор: Именка, машки род
Суштество подложно на смрт.

смртница повеќе

Види и: смртник (м.)
мн. смртници
Вид збор: Именка, женски род
За жена смртник.