movement - онтологија

бран повеќе

мн. бранови
Вид збор: Именка, машки род
Секое движење или појава што надоаѓа едноподруго, што личи на бран.
Албански: valë

движење повеќе

Види и: движи (несв.)
мн. движења
Вид збор: Именка, среден род
Група луѓе со заеднички цели.
Албански: lëvizje
Употреба: Политика
Растење или паѓање на цени.
Албански: zbritje
Употреба: Економија

потег повеќе

мн. потези
Вид збор: Именка, машки род
Движење со рака или со некаков предмет.
Албански: lëvizje

правец повеќе

мн. правци
Вид збор: Именка, машки род
Определен став, поглед, сфаќање што ги поврзува луѓето (писатели, сликари, филозофи) со исти идеи, цели и методи на работа.
Албански: lëvizje, drejtim