mow - онтологија

докоси повеќе

Види и: коси (несв.)
докосат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со косењето.
Употреба: Земјоделство

закоси повеќе

закосат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да коси.
Албански: fillon të kosit
Употреба: Земјоделство

искоси повеќе

искосат
Вид збор: Глагол, свршен
Исече трева, детелина со коса, заврши со косење.
Албански: kosit
Употреба: Земјоделство

испокоси повеќе

испокосат
Вид збор: Глагол, свршен
Искоси целосно, сè.
Албански: kosit

коси повеќе

косат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече трева, жито cо коса или со косилка.
Албански: kosit
Употреба: Земјоделство
Убива масовно.
Албански: kosit
Употреба: Преносно значење
За ветер - носи со сета сила.
Албански: fryn
Употреба: Преносно значење

косне повеќе

коснат
Вид збор: Глагол, свршен
Малку окоси.
Албански: kosit pak
Употреба: Земјоделство

накоси повеќе

накосат
Вид збор: Глагол, свршен
Со косење добие доволно количество.
Албански: kosit mjaft

наткоси повеќе

Види и: коси (несв.)
наткосат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине некого во косење.
Албански: tejkaloj në kositje
Употреба: Земјоделство
Окоси повеќе од определено количество или од определена површина.
Албански: kosis tepër
Употреба: Земјоделство

наткосува повеќе

Види и: наткоси (св.)
наткосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
наткоси
Албански: kosis tepër
Употреба: Земјоделство

откоси повеќе

откосат
Вид збор: Глагол, свршен
Со косење одземе, отстрани определено количество.

подискоси повеќе

Види и: искоси (св.)
подискосат
Вид збор: Глагол, свршен
Искоси трева малку, донекаде.
Употреба: Земјоделство

покоси повеќе

покосат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши косење.
Албански: kosit
Коси малку, кратко време.
Албански: kosit pak
Уништи, истреби; изумре од болест, епидемија и сл.
Албански: çfaros, kosit, zhduk

поткоси повеќе

поткосат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече, потсече како со коса.
Албански: pres, kosit
Окоси малку, донекаде.
Албански: kosit pak

прекоси повеќе

прекосат
Вид збор: Глагол, свршен
Повторно окоси во истата година.
Албански: kosit përsëri
Употреба: Земјоделство

раскоси повеќе

Види и: коси (несв.)
(се) раскосија
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да коси
Албански: fillon të kosit
Употреба: Земјоделство
Примери:
Најпосле и тој се раскоси.

скоси повеќе

скосат
Вид збор: Глагол, свршен
Среже со коса трева и сл.
Албански: kosit
Примери:
Ја скосија тревата на ливадата.