murmur - онтологија

дунда повеќе

дундаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мрмори
Употреба: Дијалектен збор

жубори повеќе

жуборат
Вид збор: Глагол, несвршен
Произведува жубор (за вода и други течности; за човечки гласови, за птици).

жуборка повеќе

жуборкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жубори по малку, во помала мера.
Употреба: Деминутив

зажубори повеќе

зажуборат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да жубори.

замрмори повеќе

Види и: мрмори (несв.)
замрморат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мрмори.

исаска повеќе

исаскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто со шепот, неразбирливо.
Албански: murmurij

мемоли повеќе

мемолат
Вид збор: Глагол, несвршен
мрмори

мрмоли повеќе

мрмолат
Вид збор: Глагол, несвршен
мрмори

мрмори повеќе

мрморат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува полугласно.

намрмори повеќе

(се) намрморат
Вид збор: Глагол, свршен
Мрмори доволно долго, до задоволување.

одмемоли повеќе

Види и: мемоли (несв.)
одмемолат
Вид збор: Глагол, свршен
мемоли

промрмори повеќе

промрморат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мрмори.
Албански: murmurij
Мрмори кратко време.
Албански: murmurij pak

промумла повеќе

Види и: мумла (несв.)
промумлаат
Вид збор: Глагол, свршен
(оном.) Испушти неразбирливи гласови.

размрмори повеќе

Види и: мрмори (несв.)
(се) размрморат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мрмори.
Примери:
Пак вие сте се размрмориле.

ромони повеќе

ромонат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава ромон, шуми тивко, нежно.
Примери:
Ромони изворот драг.

смрморува повеќе

Види и: смрмори (св.)
смрморуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
смрмори