musician - онтологија

музикант повеќе

мн. музиканти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што свири на некој инструмент.
Употреба: Музика и танц

музичар повеќе

мн. музичари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се занимава cо музика.
Албански: muzikant, muzicient
Употреба: Музика и танц

свирач повеќе

мн. свирачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што свири на некој инструмент.
Употреба: Музика и танц

свирец повеќе

мн. свирци
Вид збор: Именка, машки род
свирач
Албански: muzikant
Употреба: Музика и танц , Ретко

чалгаџија повеќе

мн. чалгаџии
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на чалгија.
Турски: çalgıcı
Употреба: Архаизам , Музика и танц