neck - онтологија

врат повеќе

мн. вратови
Вид збор: Именка, машки род
Дел од телото кај човекот и животните што ја поврзува главата со трупот.
Албански: qafë
Употреба: Анатомија , Медицина
Стеснет дел на некој предмет (на стомна, на виолина), обично што може да се префати со рака.
Албански: qafë. grykë
Употреба: Преносно значење

гуша повеќе

мн. гуши
Вид збор: Именка, женски род
Преден дел од вратот.
Албански: qafë
Употреба: Анатомија

шија повеќе

мн. шии
Вид збор: Именка, женски род
врат
Албански: qafë
Употреба: Анатомија , Ретко