negative - онтологија

минус повеќе

мн. минуси
Вид збор: Именка, машки род
Ознака за негативни броеви и негативни големини.
Албански: negativ
Употреба: Математика

негатив повеќе

мн. негативи
Вид збор: Именка, машки род
Слика на развиена и фиксирана фотографска плоча или филм на која темните и светлите места се распределени обратно одошто во природата.
Албански: negativ
Лик на некој предмет втиснат во гипс, пластика, направен заради репродукција.
Албански: negativ
Употреба: Ликовна уметност

негативен повеќе

негативни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на негатив.
Што искажува негирање.

негаторски повеќе

негаторскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на негатор и на негаторка; што има карактер на негирање.

нездрав повеќе

нездравиот
Вид збор: Придавка
Што има, што покажува негативни својства.