negotiation - онтологија

нагодба повеќе

Види и: нагоди (св.)
мн. нагодби
Вид збор: Именка, женски род
нагодување, пазарење
Албански: negocim
Употреба: Економија , Нестандарден збор

пазарење повеќе

мн. пазарења
Вид збор: Именка, среден род
Договарање за цената при купување или продавање.
Албански: bëj pazar
Употреба: Економија
Договарање за служба, работа.
Албански: bisedime
Употреба: Економија

пазарлак повеќе

мн. пазарлаци
Вид збор: Именка, машки род
пазарење, нагодба, договор, погодба, купопродажба
Турски: pazarlık Албански: pazarllëk
Употреба: Економија , Разговорно
Примери:
Како ни беше пазарлакот?

пазарување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пазарење
Употреба: Економија , Ретко

преговори повеќе

преговорите
Вид збор: Именка, множина
Официјални разговори помеѓу претставници на две или повеќе страви заради постигнување на некаков договор, спогодба.
Албански: negocijata

сузборување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) сузборува
Употреба: Ретко