neorealism - онтологија

неореализам повеќе

(едн.) неореализмот
Вид збор: Именка, машки род
Уметнички правец во сликарството од дваесеттите години на дваесеттиот век, кој бил против субјективниот експресионизам, а за реално прикажување на предметите.
Албански: neorealizëm
Употреба: Ликовна уметност
Назив за авангардниот правец во кинематографијата што се развил во Италија по Втората светска војна.
Албански: neorealizëm
Употреба: Сцена