nightingale - онтологија

билбил повеќе

Види и: биљбиљ (м.)
мн. билбили
Вид збор: Именка, машки род
биљбиљ
Турски: bülbül

биљбиљ повеќе

мн. биљбили
Вид збор: Именка, машки род
Мала преселна птица што пее убаво.
Латински: Luѕсіnia megarhynchos Турски: bülbül

славеј повеќе

мн. славеи
Вид збор: Именка, машки род
Мала сива птичка со пријатен глас.
Латински: Luscinia megarhynchos Албански: bilbil
Употреба: Зоологија
Примери:
Фатија славеј и го затворија в кафез

славејче повеќе

Види и: славеј (м.)
мн. славејчиња
Вид збор: Именка, среден род
славеј

славјак повеќе

Види и: славеј (м.)
мн. славјаци
Вид збор: Именка, машки род
славеј