nod - онтологија

закима повеќе

закимаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кима.

заклима повеќе

Види и: закима (св.)
заклимаат
Вид збор: Глагол, свршен
закима

замавне повеќе

замавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи замав со глава како знак за нешто.
Албански: tund kokën

кима повеќе

кимаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со движење на главата изразува согласување или незадоволство, загриженост; поздравува со такво движење на главата.
Албански: tundje koke

кимне повеќе

кимнат
Вид збор: Глагол, свршен
Со движење на главата изрази согласност или незадоволство, загриженост.
Албански: tund kokën
Поздрави со движење на главата.
Албански: përshëndet me ulje koke

клима повеќе

Види и: кима (несв.)
климаат
Вид збор: Глагол, несвршен
кима
Албански: lëkund

климне повеќе

Види и: кимне (св.)
климнува
Вид збор: Глагол, свршен
кимне

покима повеќе

Види и: кима (несв.)
покимаат
Вид збор: Глагол, свршен
Кима со главата малку, кратко време.