oak - онтологија

горун повеќе

мн. горуни
Вид збор: Именка, машки род
вид планински даб
Латински: Quercus petraea Албански: lloj lisi, dushk
Употреба: Ботаника

граница повеќе

мн. граници
Вид збор: Именка, женски род
Вид даб со глуждовито стебло и со желади што висат на долги дршки на гранките.
Латински: Quercus pedunculata Албански: dushk
Употреба: Ботаника

даб повеќе

мн. дабови
Вид збор: Именка, машки род
Листопадно дрво со широки назабени листови и со плод желад.
Латински: Quercus Албански: dushk
Употреба: Ботаника

крастун повеќе

мн. крастуни
Вид збор: Именка, машки род
Вид даб.

лопув повеќе

мн. лопуви
Вид збор: Именка, машки род
Bид даб со големи лисја.
Латински: Quercus conferta Албански: lloj lisi
Употреба: Ботаника

острогон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
македонски даб
Латински: Quercus macedonica Албански: dushk
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

платичак повеќе

мн. платици
Вид збор: Именка, машки род
вид даб
Латински: Quercus conferta Албански: lis, dushk
Употреба: Ботаника

плоскач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вид даб
Латински: Quercus conferta
Употреба: Ботаника

плоштак повеќе

мн. плоштаци
Вид збор: Именка, машки род
вид даб
Албански: lis
Употреба: Ботаника

раст повеќе

мн. растови
Вид збор: Именка, машки род
даб
Латински: Quercus Албански: lis
Употреба: Ботаника

ситнак повеќе

мн. ситнаци
Вид збор: Именка, машки род
даб благун
Латински: quercus lanuginosa Албански: lloj dushku
Употреба: Ботаника

црнок повеќе

мн. црноци
Вид збор: Именка, машки род
црн даб
Латински: Quercus sessilifora Албански: lis i zi
Употреба: Ботаника