object - онтологија

објект повеќе

мн. објекти
Вид збор: Именка, машки род
Нешто (предмет, појава, факт) кон кое е насочено човековото внимание или дејност.
Албански: objekt
Употреба: Филозофија
Тоа што е изградено.
Албански: ndërtes
Употреба: Архитектура и градба
Збор во реченицата на кој се однесува или преминува глаголското дејство.
Албански: treguesi
Употреба: Граматика

предмет повеќе

мн. предмети
Вид збор: Именка, машки род
Конкретна материјална појава во просторот што може да се забележи со помош на сетилата.
Албански: objekt, send, gjë
објект
Албански: objekt
Употреба: Граматика

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
(почесто во мн.) Нешта, предмети, облека, покуќнина и сл.
Албански: send

ствар повеќе

мн. ствари
Вид збор: Именка, женски род
предмет
Употреба: Правда , Разговорно