observe - онтологија

запази повеќе

Види и: пази (несв.)
запазуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Се однесува според нешто.

испогледа повеќе

испогледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу изгледа некого.
Албански: vëzhgoj

набљудува повеќе

набљудуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
иследува, проучува
Албански: vëzhgoj

опсервира повеќе

опсервираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави опсервација.

пази повеќе

пазат
Вид збор: Глагол, несвршен
варди, внимава
Албански: ruaj, vëzhgoj

следи повеќе

следат
Вид збор: Глагол, несвршен
Набљудува нешто што се движи.
Албански: vëzhgoj
Набљудува дејност на некого.
Албански: vërej
Покажува интерес, грижа, држи под внимание некого или нешто.