offense - онтологија

деликт повеќе

мн. деликти
Вид збор: Именка, машки род
Кривично дело, казниво дело, злосторство.
Употреба: Правда

навреда повеќе

мн. навреди
Вид збор: Именка, женски род
Зборови или постапка со кои се нанесува неправда, се урива достоинството, честа.
Албански: ofendim, fyerje
Чувството предизвикано од такви зборови или постапка.
Албански: ofendim

прекршок повеќе

мн. прекршоци
Вид збор: Именка, машки род
Постапка што е спротивна на даден пропис, закон, наредба и сл.
Употреба: Правда