offspring - онтологија

внук повеќе

мн. внуци
Вид збор: Именка, машки род
потомство

дете повеќе

мн. деца
Вид збор: Именка, среден род
чедо, пород, потомок
Албански: pasardhës

ластар повеќе

мн. ластари
Вид збор: Именка, машки род
Млад потомок.
Албански: filiz
Употреба: Преносно значење

новороденче повеќе

мн. новороденчиња
Вид збор: Именка, среден род
Штотуку родено, неодамна родено дете.

пород повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
деца, потомство
Албански: pasardhës
Младо од животно.
Албански: pjellë
Употреба: Зоологија

потомство повеќе

(едн.) потомството
Вид збор: Именка, среден род
Ново поколение во однос на она од кое води потекло, во однос на предците.
Албански: pasardhës

принова повеќе

(едн.) приновата
Вид збор: Именка, женски род
Новородено дете.
Албански: foshnjë

син повеќе

мн. синови
Вид збор: Именка, машки род
Човек како жител на некоја област или претставник на некоја националност; човек крвно сврзан со некого или со нешто.
Албански: pasardhës
Употреба: Преносно значење