ombudsman - онтологија

омбудсман повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Назначено лице што ги штити правата на граѓаните.
Употреба: Правда

правобранител повеќе

мн. правобранители
Вид збор: Именка, машки род
Лице чија функција е да ги брани правата на граѓанинот наспроти јавната власт.
Употреба: Правда