order - онтологија

декрет повеќе

мн. декрети
Вид збор: Именка, машки род
Писмена наредба, одлука или указ што има законска сила.
Албански: dekret
Употреба: Административен термин

диспозиција повеќе

мн. диспозиции
Вид збор: Именка, женски род
Писмена заповед за извршување некаква оперативна задача, распоред на единици и сл.
Албански: urdhër
Употреба: Воен термин

запт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Строго утврден ред, дисциплина.
Албански: rend
Употреба: Разговорно

зарача повеќе

зарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде порака, порача нешто некому.
Албански: porosis
Употреба: Дијалектен збор

наложи повеќе

наложат
Вид збор: Глагол, свршен
Нареди, даде налог за вршење некоја работа.
Албански: urdhëroj
Наметне нешто, принуди некого на нешто.
Албански: urdhëroj

напорача повеќе

напорачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Порача големо количество нешто, или многу нешта.

нарача повеќе

нарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нарачка, побара нешто да му се донесе, да добие.
Албански: porosis

нарачка повеќе

мн. нарачки
Вид збор: Именка, женски род
Барање со кое нешто се нарачува, нарачување.
Албански: porosi
Употреба: Економија

наредба повеќе

мн. наредби
Вид збор: Именка, женски род
Начин на уредување, распоред, ред, организација на сѐ што се наоѓа и на однесувањето во дадена средина (стан, куќа, просторија).
Албански: rregull

нареди повеќе

наредат
Вид збор: Глагол, свршен
Суреди, намести (соба, куќа).
Албански: rregulloj

орден повеќе

мн. ордени
Вид збор: Именка, машки род
црковен ред
Употреба: Религија

поднареди повеќе

поднаредат
Вид збор: Глагол, свршен
Нареди по определен ред, нареди малку подобро.
Албански: rregulloj
Доведе во добра состојба малку, донекаде.
Албански: rregulloj

порача повеќе

порачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи порачка.
Албански: porosis

порачка повеќе

мн. порачки
Вид збор: Именка, женски род
Барање, налог со кој нешто се порачува; тоа штое порачано.
Албански: porosi
Употреба: Економија

пореди повеќе

поредат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во ред, едно по друго, нареди.
Албански: rregulloj
Реди малку, некое време.
Албански: rregulloj pak
(се пореди) Се нареди, намести едно по друго.
Албански: rregullohet

поредок повеќе

мн. поредоци
Вид збор: Именка, машки род
Утврден ред на одделни делови што чинат една целина.
Албански: rregull

поуреди повеќе

Види и: уреди (св.)
поуредат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди, доведе во ред малку, донекаде.

распоредба повеќе

распоредбата
Вид збор: Именка, женски род
наредба, заповед
Албански: urdhër
Употреба: Архаизам

распореди повеќе

распоредат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распореди) Се сложи во определен ред.
Албански: radhitet
Примери:
Се распоредивме и тргнавме.

регуло повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ред, правило
Примери:
Го кажувам по регуло.

ред повеќе

мн. редови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) На определен начин, еден по друг.
Албански: rend
(само едн.) редовност, исправност
Албански: rregull
(само едн.) Систем на управа, строј, режим.
Албански: rend, rregull

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поставува лица или предмети во определен ред, подредува.
Албански: porosis

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти нешто нарачано, заповедано.
Албански: urdhër

систем повеќе

мн. системи
Вид збор: Именка, машки род
Установен, примен ред во нешто.
Албански: sistem

строеж повеќе

мн. строежи
Вид збор: Именка, машки род
строј
Албански: kolonë

строи повеќе

стројат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се строи) Се поставува во ред.
Албански: rend

строј повеќе

мн. строеви
Вид збор: Именка, машки род
ред
Албански: rresht, kolonë
Употреба: Разговорно
уредување
Албански: rregullim

тертип повеќе

тертипот
Вид збор: Именка, машки род
ред, распоред, начин
Турски: tertip
Употреба: Разговорно
Примери:
Му го знам јас тертипот.

уредба повеќе

мн. уредби
Вид збор: Именка, женски род
Начин како е нешто уредено.
Албански: rend, rregull
Примери:
ми се смееш ли на уредбата на мојата војска.

уреди повеќе

уредат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во ред.
Албански: rregullon

устројство повеќе

(едн.) устројството
Вид збор: Именка, среден род
поредок, организација, уредување
Албански: sistem, rregullim
Примери:
Општествено устројство (општествено уредување).