order - онтологија

зарача повеќе

зарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде порака, порача нешто некому.
Албански: porosis
Употреба: Дијалектен збор

наложи повеќе

наложат
Вид збор: Глагол, свршен
Нареди, даде налог за вршење некоја работа.
Албански: urdhëroj
Наметне нешто, принуди некого на нешто.
Албански: urdhëroj

напорача повеќе

напорачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Порача големо количество нешто, или многу нешта.

нарача повеќе

нарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нарачка, побара нешто да му се донесе, да добие.
Албански: porosis

нареди повеќе

наредат
Вид збор: Глагол, свршен
Суреди, намести (соба, куќа).
Албански: rregulloj

поднареди повеќе

поднаредат
Вид збор: Глагол, свршен
Нареди по определен ред, нареди малку подобро.
Албански: rregulloj
Доведе во добра состојба малку, донекаде.
Албански: rregulloj

порача повеќе

порачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи порачка.
Албански: porosis

пореди повеќе

поредат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во ред, едно по друго, нареди.
Албански: rregulloj
Реди малку, некое време.
Албански: rregulloj pak
(се пореди) Се нареди, намести едно по друго.
Албански: rregullohet

поуреди повеќе

Види и: уреди (св.)
поуредат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди, доведе во ред малку, донекаде.

распореди повеќе

распоредат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распореди) Се сложи во определен ред.
Албански: radhitet
Примери:
Се распоредивме и тргнавме.

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поставува лица или предмети во определен ред, подредува.
Албански: porosis

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти нешто нарачано, заповедано.
Албански: urdhër

строи повеќе

стројат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се строи) Се поставува во ред.
Албански: rend

уреди повеќе

уредат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во ред.
Албански: rregullon