organ - онтологија

орган повеќе

мн. органи
Вид збор: Именка, машки род
Дел од организмот со определена функција.
Албански: organ
Употреба: Анатомија
Установа со определени функции или лице вработено во неа како нејзин извршител.
Албански: organ
Употреба: Административен термин
Периодично печатено издание на некоја институција или организација.
Албански: shtyp
оргула
Албански: organ
Употреба: Музика и танц

оргула повеќе

мн. оргули
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) Голем музички инструмент во кој звукот се произведува со струење на воздух низ долги цевки.
Употреба: Музика и танц
Примери:
Концерт за оргули.

регал повеќе

мн. регали
Вид збор: Именка, машки род
Оргули што можат да се пренесуваат.
Германски: Regal Албански: organ që bartet
Употреба: Музика и танц

тело повеќе

мн. тела
Вид збор: Именка, среден род
Орган, состав од луѓе.
Албански: organ, trup
Употреба: Административен термин , Преносно значење