origin - онтологија

бабалак повеќе

мн. бабалаци
Вид збор: Именка, машки род
потекло
Албански: origjinë
Употреба: Архаизам

извориште повеќе

мн. изворишта
Вид збор: Именка, среден род
Тоа од кое потекнува нешто, што е причина за нешто.
Албански: burim, origjinë

корен повеќе

мн. корени
Вид збор: Именка, машки род
Почеток на нешто.
Албански: origjin, burim
Употреба: Преносно значење

потекло повеќе

(едн.) потеклото
Вид збор: Именка, среден род
Тоа од што нешто потекнува, произлегува, е добиено.
Албански: origjinë

праизвор повеќе

мн. праизвори
Вид збор: Именка, машки род
Првобитен извор, почеток на нешто.

првоизвор повеќе

мн. првоизвори
Вид збор: Именка, машки род
праизвор

провениенција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Потекло, извор од каде што нешто потекнува.
Германски: Provenienz

происход повеќе

Види и: исход (м.)
мн. происходи
Вид збор: Именка, машки род
потекло
Употреба: Книжевен збор

семселе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
род, потекло, колено
Турски: silsile
Употреба: Архаизам