original - онтологија

извор повеќе

мн. извори
Вид збор: Именка, машки род
Документ, творба од која се зема материјал за научни и други проучувања.

изворен повеќе

изворни
Вид збор: Придавка
Што е оригинален, од самото место, автохтон.

оригинал повеќе

мн. оригинали
Вид збор: Именка, машки род
Дело (уметничко, научно) изработено или создадено со сопствен труд, изворен примерок.
Албански: origjinal
Примерок од кој се прави препис, копија или се печати во печатница.
Албански: origjinal
Веродостоен, изворен примерок на документ.
Албански: origjinal
Човек што се разликува од другите, необичен, чуден, интересен.
Албански: origjinal
Употреба: Преносно значење

оригинален повеќе

оригинални
Вид збор: Придавка
првосоздаден, изворен, вистински
Самостоен, свој што не е имитација.
необичен, интересен, чуден, своеобразен

првобитен повеќе

првобитниот
Вид збор: Придавка
Што претходи на се друго, што е прв, почетен, основен.

првоначален повеќе

првоначалниот
Вид збор: Придавка
првобитен
Употреба: Книжевен збор

самобитен повеќе

самобитна
Вид збор: Придавка
Кој се одликува со природна своеобразност, оригинален.
Примери:
Самобитна култура.

уникат повеќе

мн. уникати
Вид збор: Именка, машки род
Првиот или единствен примерок на нешто.