ornament - онтологија

вардарец повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вез, орнамент на женска капа.
Албански: ornament, vardarec

орнамент повеќе

мн. орнаменти
Вид збор: Именка, машки род
Украс од геометриска, растителни или животински елементи и шари што се употребуваат во архитектурата, текстилното производство, печатарството и др.
Албански: ornament
Украсни тонови на мелодијата.
Албански: ornament
Употреба: Музика и танц

плетеница повеќе

мн. плетеници
Вид збор: Именка, женски род
Вид орнамент од преплетени линии.
Албански: ornament

украс повеќе

мн. украси
Вид збор: Именка, машки род
орнамент
Албански: ornament
Примери:
На фасадата имаше различни украси.