outline - онтологија

набележи повеќе

Види и: бележи (св. и несв.)
набележат
Вид збор: Глагол, свршен
Во општи црти изложи, соопшти, претстави нешто.
Албански: prezantoj, paraqes

нафрли повеќе

нафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Набележи или изложи нешто во општи црти.
Албански: konturoj
Употреба: Преносно значење

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Цртеж, план, хоризонтална проекција на некој објект.
Албански: në bazë të
Употреба: Архитектура и градба

пресек повеќе

мн. пресеци
Вид збор: Именка, машки род
Преглед на основните средства, карактеристики (на определен развој, културен живот, историски настан).
Албански: pasqyrë, prerje

приѕира повеќе

приѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се приѕира, само во 3 л.) Се забележува, се покажува, се гледа по малку, нејасно.

приказ повеќе

мн. прикази
Вид збор: Именка, машки род
Кратка рецензија, оцена на научно или уметничко дело.
Албански: reçenzion i shkurt

скица повеќе

мн. скици
Вид збор: Именка, женски род
Општи линии на нешто.
Албански: skicë, kontur
Примери:
Скица на реферат.

схема повеќе

Види и: шема (ж.)
мн. схеми
Вид збор: Именка, женски род
опис во општи, основни црти
Албански: skicë, shemë