outside - онтологија

вон повеќе

Вид збор: Предлог
надвор
Употреба: Дијалектен збор

вонка повеќе

Вид збор: Прилог
надвор
Употреба: Дијалектен збор

згора повеќе

Вид збор: Прилог
По површината.

надвор повеќе

Вид збор: Прилог
На отворен простор, не внатре.
Албански: jashtë
Со предлогот од - за посочување дека нешто излегува од некакви рамки.
Албански: jashtë

надворешен повеќе

надворешни
Вид збор: Придавка
Што е надвор, што е видлив однадвор.
Албански: jashtë

надворешно повеќе

Вид збор: Прилог
од надвор
Примери:
Тие надворешно не се разликуваат.

однадвор повеќе

Вид збор: Прилог
Од надворешната страна.

понадвор повеќе

Вид збор: Прилог
надвор
Употреба: Ретко