overcome - онтологија

изживее повеќе

изживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине нешто во животот.
Албански: përjetoj

испомине повеќе

испоминат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине преку големи проблеми.
Албански: kaloj
Употреба: Преносно значење

наваса повеќе

навасаат
Вид збор: Глагол, свршен
совлада, надвие
Албански: mposht, kapërcej
Употреба: Разговорно

надбие повеќе

надбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Победи во бој, во борба.

надвие повеќе

надвијат
Вид збор: Глагол, свршен
Победи, совлада, надвладее.
Албански: ngadhnjej, mposht

надмине повеќе

надминат
Вид збор: Глагол, свршен
превозмогне, преодолее
Албански: tejkaloj

надоли повеќе

надолат
Вид збор: Глагол, свршен
надвие, совлада

напрати повеќе

(се) напратат
Вид збор: Глагол, свршен
Се навикне, добие навик да прави нешто (обично непожелна).

поваса повеќе

повасаат
Вид збор: Глагол, свршен
надвие, совлада
Албански: mund, pushtoj
Примери:
Оти жена не може лесно да поваса маж!

повасува повеќе

повасуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
поваса

преброди повеќе

пребродат
Вид збор: Глагол, свршен
Надвие, победи нешто.
Албански: kapërcej
Употреба: Преносно значење

превозмогне повеќе

превозмогнат
Вид збор: Глагол, свршен
Преброди, надвие, надрасне нешто.
Употреба: Книжевен збор

премавне повеќе

премавнат
Вид збор: Глагол, свршен
совлада, надмине, отстрани

премости повеќе

премостат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине, совлада, преброди тешкотии.
Албански: tejkalon

скрши повеќе

скршат
Вид збор: Глагол, свршен
Надвие нешто, победи.
Албански: kapërcej
Употреба: Преносно значење

совлада повеќе

совладаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се справи со пречки, надвие тешкотии и сл.
Албански: tejkaloj
обземе, опфати
Албански: kaploj

форсира повеќе

форсираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Совлада, совладува некоја природна пречка.
Албански: kapërcej, mposht
Примери:
Ја форсираа реката.