overtake - онтологија

достаса повеќе

достасаат
Вид збор: Глагол, свршен
достигне
Албански: mbërrin

замине повеќе

заминат
Вид збор: Глагол, свршен
Престигне, надмине, отиде пред некого во одење, во раст, во развој.
Албански: parakaloj

испревари повеќе

испреварат
Вид збор: Глагол, свршен
Престигне некого, направи нешто пред некого.

надвјаса повеќе

Види и: вјаса (несв.)
надвјасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со вјасање надмине, измине некого, во вјаcање натпревари.
Употреба: Разговорно

надмине повеќе

надминат
Вид збор: Глагол, свршен
При движење (одење, возење) престигне, остави зад себе некого или нешто.
Албански: tejkaloj

надработи повеќе

надработат
Вид збор: Глагол, свршен
Натпревари, надмине некого во работата.
Албански: tejkalon me punë

настаса повеќе

настасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стигне, пристигне во одење, при движење.
Албански: mbrrij, arrij

натпревари повеќе

натпреварат
Вид збор: Глагол, свршен
Стигне пред некој друг, престигне некого (во некоја работа, во одење).
Албански: kaloj

понадмине повеќе

Види и: надмине (св.)
понадминат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине во мала или во поголема мера.

попревари повеќе

Види и: превари (св.)
попреварат
Вид збор: Глагол, свршен
Престигне малку, донекаде.

превари повеќе

преварат
Вид збор: Глагол, свршен
Престигне, престаса некого со одење, со трчање.
Албански: parakaloj

превтаса повеќе

превтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Престигне, надмине некого во нешто.
Албански: kaloj, tejkaloj

пререди повеќе

прередат
Вид збор: Глагол, свршен
Нетпревари некого што имал предност.
Албански: tejkaloj

престаса повеќе

престасаат
Вид збор: Глагол, свршен
При движење (одење, возење) престигне, остави зад себе некого или нешто; претекне некого.
Албански: parakaloj

престигне повеќе

престигнат
Вид збор: Глагол, свршен
При движење (одење, возење) престаса, остави зад себе некого или нешто.
Албански: tejkaloj

претекне повеќе

претекнат
Вид збор: Глагол, свршен
престигне

претече повеќе

претечат
Вид збор: Глагол, свршен
престигне
Албански: kaloj
Употреба: Ретко

претркува повеќе

Види и: трка (несв.)
(се) претркуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Престигне некого.

претрча повеќе

Види и: трча (несв.)
претрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Престигне некого со трчање.
Албански: tejkaloj