overture - онтологија

увертира повеќе

мн. увертири
Вид збор: Именка, женски род
Музички увод во опера, оперета, балет.
Француски: ouverture Албански: uverturë
Употреба: Музика и танц
Вид мало симфониско дело.
Француски: ouverture Албански: uverturë
Употреба: Музика и танц
Увод, почеток на нешто, на некакви настани.
Француски: ouverture Албански: uverturë
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење