owl - онтологија

був повеќе

мн. бувови
Вид збор: Именка, машки род
ноќна птица грабливка
Латински: Bubo bubo
Употреба: Зоологија

бувче повеќе

мн. бувчиња
Вид збор: Именка, среден род
Мал був или пиленце на бувот.

ѓон повеќе

мн. ѓонови
Вид збор: Именка, машки род
Утка, птица слична на бувот, но помала.
Албански: buf
Употреба: Дијалектен збор , Зоологија

ут повеќе

мн. утови
Вид збор: Именка, машки род
Вид граблива птица.
Латински: Strix
Употреба: Зоологија

уташин повеќе

Види и: ут (м.)
мн. уташини
Вид збор: Именка, машки род
ут
Примери:
Си пособра уташина/уташина кумашина.

утица повеќе

Види и: утка (ж.)
мн. утици
Вид збор: Именка, женски род
утка
Употреба: Зоологија

утка повеќе

мн. утки
Вид збор: Именка, женски род
женка на ут
Латински: Strix Албански: hut femër
Употреба: Зоологија